NATUR TANYA® PARAJDI SÓ (SZÉKELY SÓ)

Kézzel bányászott, aprított és őrölt erdélyi só, sütéshez-főzéshez, sófürdőhöz. Erdély mintegy 20 millió éves, szennyeződésmentes területéről, a parajdi sóbányából származó adalékanyagmentes, székely sót ma is hagyományosan fémszerszám nélkül, faékkel bányásszák a sóvágók, majd őrlésre kerül. A parajdi só szürke színét a benne található iszapnak köszönheti, melyet, szemben más természetes sókkal, a székely sóból nem vonnak ki.

  • VEGÁN, PALEO
  • GLUTÉNMENTES
  • GMO-MENTES
  • VEGYSZER-, ÉS ADALÉKANYAG MENTES (CSOMÓSODÁS GÁTLÓ NÉLKÜL)
  • NEM TARTALMAZ SZÍNEZÉKET
  • NEM FINOMÍTOTT, KÉMIAI TISZTÍTÁS NÉLKÜL KERÜL FELDOLGOZÁSRA
  • ALKALMAS TENGERI SÓ ÉS FINOMÍTOTT SÓ KIVÁLTÁSÁRA

Sóbányája nem csak egzotikus országoknak lehet

SÓBÁNYÁJA NEM CSAK A TÁVOLI EGZOTIKUS ORSZÁGOKNAK LEHET

Tőlünk nem is olyan messze (szívünkhöz mindenképp közel), épp Erdélyben, Parajdon található Európa egyik legnagyobb, legkiválóbb, magas ásványi anyag tartalommal rendelkező só tartaléka.

A PARAJDI SÓ TÖRTÉNETE

A parajdi sóbánya az erdélyi Parajdon található, Európa egyik legnagyobb sótartaléka. Az Erdélyi-medence, a kréta időszak végén és a paleogén korszak elején kezdődött folyamatos süllyedés révén keletkezett, mialatt a szomszédos Kárpát-hegylánc felgyűrődött. Ebben a mélyedésben alakult ki egy sekély beltenger. A medence állandó süllyedése, egy kb. 5000 m vastag üledékes rétegösszlet kialakulását eredményezte.

Az erdélyi só – és ezen belül a parajdi sóredő – keletkezése az alsó-bádeni geológiai korra vezethető vissza ezelőtt kb. 20- 22 millió évre. Ekkor a sekély beltenger elzáródott az ősi, közép-európai Tethys-től (az alpi-kárpáti hegylánc kiemelkedése miatt), és az erős párolgás következtében kicsapódott sórétegek lerakódtak a közben egyre süllyedő medencébe.

Az ezt követő geológiai korok üledékei rárakódtak ezekre a sórétegekre, és nyomásuk hatására a só, mint valamilyen lassú folyású, sűrű állagú folyadék, az Erdélyi-medence peremei felé nyomult. A sónak, környezeténél kisebb fajsúlya is elősegítette a mozgását.

TUDNUNK KELL, HOGY A SÓ, A GLECCSERJÉGHEZ HASONLÓAN, BIZONYOS ESETEKBEN (NAGY NYOMÁSKÖRNYEZETBEN ÉS MAGASABB HŐMÉRSÉKLETEN) FOLYADÉKKÉNT VISELKEDIK. A FELFELE TORLÓDÓ SÓREDŐ KÖZEPE GYORSABBAN “FOLYT”, MINT A SZÉLEI, EZEKET A VELE ÉRINTKEZŐ, SZOMSZÉDOS RÉTEGEKKEL VALÓ SÚRLÓDÁS LASSÍTOTTA, A PLASZTIKUS SÓRÉTEGEK ÖSSZETÖMÖRÜLTEK A HATALMAS ERŐK HATÁSÁRA, ÉS A MEGLÉVŐ GYŰRŐDÉSES TÖRÉSVONALAK, VETŐK MENTÉN FELFELE NYOMULTAK, ROPPANT SÓTÖMZSÖK, SÓ-GYÜREMKEDÉSEK ÉS SÓREDŐK FORMÁJÁBAN.

A SÓBÁNYÁSZAT A RÓMAI KORIG NYÚLIK VISSZA

Az első hiteles írásos emlék 1405-ben említi a parajdi sóbányászatot, és ettől az évszázadtól kezdve a parajdi sót „székely sónak”, a tájegységet pedig „Sóvidéknek” nevezték.

A föld alatti sóbányászat 1762-ben kezdődött, amikor megnyitották a harang alakú József-bányát. A bányászat egyedülálló volt a maga nemében, és ez az ókortól kezdve gyakorlatban lehetett. Nem használtak vaséket vagy pörölyöket, faékkel bányászták az „alaksót”. A 19.századtól kezdve több rész került megnyitásra, és 1960-tól föld alatti gyógykezelésre is lehetőség van a bányában.

A KÜLÖNLEGES PARAJDI SÓ

A világon számos különleges só található, a parajdi só méltán kerül ebbe a csoportba. Legalább 97%-a nátrium-klorid, emellett számos ásványi anyagot tartalmaz. Szürke színét a benne található természetes iszapnak köszönheti. Íze sósabb és lágyabb, mint a konyhasónak, ezért kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, illetve sófürdőhöz.

Többféle elnevezése ismert: Parajdi só, Székely só, Erdélyi só.

Nettó tömeg: 1000 g

Összetevők: 100% természetes parajdi só.

Felhasználása: főzéshez-sütéshez, ízesítésre és fürdővízhez adagolva is alkalmazható. Borogatásnak, fürdővízhez adva sós ülőfürdőnek, fürdőkúrának, illetve ivókúraként alkalmazva is! Paleo és diétás étrend része!
Egyéb felhasználása:

1. Fürdőkúraként 18-20 napon át. Legfeljebb 38 liter vízben 3 kg fürdősó kiváló koncentrátumú gyógyvizet fürdővizet biztosít. A fürdővíz hőmérséklete 36–38 fokos, a fürdés időtartama maximum 30 perc legyen. Ne lepődj meg, ha a víz leengedése után, egy finom, szürke iszapréteg marad a kádban, ez nem más, mint a parajdi sóban található természetes iszap.

2. Helyi kezelésreborogatásra: 1 kg sót kb. 2 liter vízben kell feloldani. Az oldattal a fájós testrészt borogasd úgy, hogy arra egy száraz törölközőt is ráhelyezel.

3. Ivókúraként: Oldj fel 1 kg Parajdi sót 3-3,5 liter vízben, nem szükséges feltétlenül meleg víz – ezzel 26 %-os steril oldatot kapsz. Ezt a legjobb üveg edényben tárolni. Ebből az oldatból egy teáskanálnyit tégy 2 dl tiszta vízhez, ez akár lehet langyos víz is, ahogy az ízlésednek megfelel. Idd meg minden reggel ébredés után éhgyomorra.

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia:

0 kJ/0 kcal

Zsír:

– ebből telített zsírsavak:

0 g

0 g

Szénhidrát:

 ebből cukrok:

0 g

0 g

Élelmi rost:

0 g

Fehérje:

0 g

Só:

98,2 g

Kalcium (Ca) tartalom: 0,49%

Magnézium (Mg) tartalom: 0,08%

Szemcseméret: 7,9% 2 mm feletti rész

                             92,15% 2 mm alatti rész

Származási hely: Románia (Parajd)
Tárolás: száraz, hűvös helyen.

A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén, cukorbetegség esetén, és terhesség és szoptatás időszakában.

Minőségét bontatlan csomagolásban, megfelelő tárolás körülmények között korlátlan ideig megőrzi.

100%-BAN MAGYAR TULAJDONÚ CÉG. A TERMÉK MEGVÁSÁRLÁSÁVAL MAGYAR MUNKAHELYEKET TÁMOGAT!